Dia de batalletes




Enguany celebrem el 30 aniversari d'en Pere Anton de Rocacrespa i d'en Bartomeu Sala , com ja sabeu els nostres gegants mes representatius, sense oblidar a la Minerva, en Lluis, en banyetes i l'Angeleta que enguany ja fa 20 anys.





La plantada de gegants i l'inici de la cercavila es van fer des-de els jardinets de l'ajuntament fins a la plaça Joan Miró on es culmina l'acte amb el ball de la batalla. Orquestrat per Xarop de canya van anar passant els gegants de Salou, Horta de Sant Joan, Vilanova del Vallès, La roca del Vallès, barri de l'havana de Mataró i Lliça de munt.






Amb la plaça Joan Miró plena de gom a gom vam poder gaudir de l'espectacle, la reestructuració de la plaça ha facilitat molt la visió i el gaudi del espectacle per part del public.




 


En acabar com es habitual ballar la cúmbia d'en Ramón i despres les colles Pere Anton i Bartomeus van començar a preparar la batalla de globus d'aigua, una terapia antistress fantástica, no creieu?


 








                                                      
*Qualitat de video máxima permesa per el servidor del blog.


Bartomeu era fill de Montornès del Vallès; Pere Anton, comandant de les tropes enviades per lluitar contra els pagesos. La història diu que durant la Guerra dels Remences van tenir un paper molt important liderant exèrcits oposats. És per això que la nostra dansa és ‘Dansa de la Batalla’. Un ball únic en el que un dels gegants cau, literalment, a terra i és recollit per tres membres de la colla. Sempre ha sigut, i serà, ballat el tercer diumenge de setembre a la Plaça Joan Miró.
L’any 1989 va néixer la Colla de Gegants de Montornès amb dues figures. La gran majoria de colles tenien una parella mixta de gegants, el nostre cas no va ser així. El poble va veure com Pere Anton de Rocacrespa i el Bartomeu Sala, que són la imatge del passat de la vila, ballaven pels seus carrers acompanyats de les colles de Montmeló (els testimonis) i Vilanova i la Geltrú (els padrins). Un any més tard va néixer el primer capgròs de la colla, en Quico Llons Porta. Va ser aleshores quan es va organitzar la primera trobada de gegants de Montornès del Vallès.
No és fins l’any 1995 que vam incorporar un nou gegant: el Banyetes. És l’homenatge que se li va fer a Ramón Altimira, fundador de la Colla de Gegants i de la Colla de Drac i Diables de Montornès. No és una figura pròpia, ens la cedeixen la bona gent de diables, però nosaltres l’hem acollit com a pròpia. Actualment, i fins que res canviï, l’Altimira és i serà nostre speaker oficial els dies de Festa Major.
L’Angeleta va ser la quarta figura en construir-se, i va caure del cel la Festa Major de l’any 1999. La primera geganta de la colla va ser apadrinada per Badalona. Si us fixeu porta una daga i una clau. Són les claus del cel, la seva madrina, la Dimonieta de Badalona, té les de l’Infern.
Gràcies als nens i nenes del poble, la colla va continuar creixent en forma de capgròs l’any 2001. Es va fer un taller i vam crear dos capgrossos: Miquel Castellet i Ramunet «El Napi». Són obra de Vicent Torcal i Juan José Carrasco.
No va ser fins el 2016 que la família va créixer. Amb molta il·lusió vam encetar un nou projecte, la creació de dos gegantets que els nens del poble poguessin fer ballar. És aleshores quan vam plantejar la creació de la Colla Infantil de Gegants de Montornès, i així va ser. El Lluís i la Minerva són el futur de la colla.